Kukuřičná mouka

Kukuřičná mouka

Kukuřice je po pšenici a rýži nejpěstovanější obilninou na světě. Je to prastará plodina původem z Mexika. Kukuřičná mouka se získává mletím kukuřičných zrn. Obahuje cca 10% proteinů a 75% sacharidů. Doporučuje se pro zlepšení vyšší nutriční hodnoty. Je 100% bezlepková! Je zároveň jednou z nejvýnosnějších plodin světa. Má velké množství využití. Kukuřici můžete najít v obchodech v různých podobách hrubosti jako kukuřičnou mouku – hladkou, hrubou, polohrubou, dále pak kukuřičnou krupici, nebo jako kukuřičný škrob.

V mezinárodní kuchyni se z kukuřičné mouky připravují nejrůznější pokrmy jako např. v Mexiku placky, tortilly, v Itálii je proslulá kukuřičná polenata, v Americe chléb, v Rakousku škubánky. Je vhodná pro přípravu sladkých i slaných kaší, placek nebo jako příměs při pečení pečiva.

 

Kukuřičná krupice

Zachovává si většinu cenných látek prospěšných pro tělo. Jedná se o nahrubo namletou sušenou kukuřici. Lze ji použít k přípravě kukučicné kaše, knedlíků, tortill nebo jako přídavek pro pečení pečiva.

 

Polenta (instantní kukuřičná kaše)

Vyrábí se z kukuřičné krupice. Ocení ji hlavně lidé, kteří nemají mnoho času pro přípravu pložitých pokrmů a přesto chtějí jíst zdravě. Jedná se o předvařenou kaši, kterou nasypeme do horké vody a za stálého míchání krátce povaříme.